Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Wat heeft appeltaart te maken met het vinden van een partner?

Op weg naar een fijne relatie

Voor appeltaart heb je 6 ingrediënten nodig: bloem, suiker, eieren, boter, natuurlijk appels en wat rozijnen. Zonder deze ingrediënten (of vega-vervangers) krijg je geen appeltaart. Zonder appels sowieso niet, natuurlijk. Maar dan ben je er nog niet.

 

Want alleen deze losse ingrediënten zorgen niet voor appeltaart: Met alleen eieren heb je nog geen appeltaart. Boter en appels zijn niet genoeg voor appeltaart. Met peren of bramen krijg je nooit een appeltaart. Met bramen kun je bramenjam maken. Lekker! Maar geen appeltaart.


Je hebt dus echt alle ingrediënten nodig. En ook belangrijk is om te weten hoe je die dan in de juiste hoeveelheden én verhoudingen gebruikt voor het beste deeg. Het deeg gaat in de goede bakvorm, in een oven en dan wel graag op de juiste temperatuur én de juiste baktijd.

Dus je hebt een recept nodig. Als je het recept volgt krijg je die lekkere appeltaart, toch? En waar gaat deze blog naar toe, vraag je je wellicht af?

 

Ik wil zeggen dat er een recept is voor een lekkere appeltaart, maar er is ook een recept voor succes in de liefde. Je kunt natuurlijk op een eerste date verse eigen gebakken appeltaart meenemen, maar ik weet niet of dat het beste datingadvies is, wat ik kan geven. Maar een stappenplan, is een stappenplan. Wat ook je doel mag zijn.

 

Mooi van binnen en mooi van buiten

Maar welke ingrediënten staan voor het vinden van een relatie? Denk dan bijvoorbeeld aan jouw levensvreugde. Mensen die vitaal zijn, die houden van het leven, die plezier hebben in wat ze doen en het leuk vinden om jou te ontmoeten, zijn prettig gezelschap. Voor zichzelf en voor anderen. De kracht van geluk zit in gewoontes van alledag. In de dankbaarheid die je voelt en kunt uiten, in het energie besteden aan zaken en mensen die belangrijk voor je zijn, in het je kunnen ontspannen, kunnen genieten van de kleine dingen, het lief zijn voor jezelf en je naasten en last but not least aandacht voor je lichaam.

 

Maar denk ook aan hoe gemotiveerd je bent. Als je iets wil bereiken heb je doorzettingsvermogen nodig, planmatigheid en gedrevenheid. Waarbij je dus niet op geeft als iets even niet lukt. Of je motivatie jou steunt, ligt ook aan wat je tegen jezelf zegt. Mensen kunnen soms belemmerende gedachten hebben, bijvoorbeeld: “Zo belangrijk is het niet”, of “Het moet wel leuk blijven”, of “Het zal me toch wel niet lukken”. Daarmee rem je jezelf af. Krachtgevende gedachten zijn persoonlijke boodschappen van jezelf aan jezelf, vergelijkbaar met dingen die je tegen een goede vriendin zou zeggen om die op te peppen en te stimuleren.

Sociale betrokkenheid

Een ander belangrijk ingrediënt om de liefde te vinden is sociale betrokkenheid. Wie zich betrokken voelt bij anderen, vindt het fijn om bij anderen te zijn en wil ook graag dat het goed met hen gaat. De sociaal betrokken persoon weet hoe het met anderen gaat, voelt zich verbonden en onderhoudt duurzame banden met vrienden en familie. De verbondenheid met andere mensen merk je bijvoorbeeld doordat ze zich aan laten steken door vrolijkheid van anderen en de behoefte hebben iemand te troosten die verdrietig is. Daarbij is er een verschil tussen sociaal (dat verwijst naar je gedrag naar andere mensen toe) en sociabel (dat betekent dat je graag in gezelschap bent, het fijn vindt om nieuwe mensen te leren kennen).

Zelfreflectie en of je inlevingsvermogen

Belangrijk zijn ook zelfreflectie en of je inlevingsvermogen. Deze zijn nauw verbonden met elkaar: ze vereisen beiden dat je emoties van jezelf en van anderen kunt duiden, begrijpen en er op de goede manier op reageert. Om jezelf te ontwikkelen en te ontplooien, zul je in de eerste plaats in staat moeten zijn om naar jezelf te kijken met een zekere objectiviteit. Durf je in de spiegel te kijken en na te denken over hoe jij je voelt, hoe jij je gedraagt en welke keuzes je maakt? En durf je serieus te overwegen hoe effectief dit is? Alleen als jij je bewust bent van je eigen emoties en het effect daarvan op je gedrag en de omgang met anderen, kun je groeien. Emoties zijn er niet om te negeren, ze hebben een belangrijke functie, zowel als signaal, als bij het verwerken van heftige gebeurtenissen. Ze mogen echter nooit de overhand krijgen. Met je verstand bepaal je welke emoties gepast zijn en welke overdreven of belemmerend.


Samenvatting

Je hebt dus alle ingrediënten nodig. En het ook belangrijk om te weten hoe je die dan in de juiste hoeveelheden én verhoudingen gebruikt voor het beste deeg. Het deeg gaat in de goede bakvorm, in een oven en dan wel graag op de juiste temperatuur én de juiste baktijd.

 

Dus je hebt een recept nodig. Als je het recept volgt krijg je die lekkere appeltaart, toch? Maar er is ook een recept voor succes in de liefde. Goed datingadvies is, zorg voor een stappenplan zodat je met de juiste verzorging, de juiste mindset en de juiste tools op date gaat, zodat je een succes van de ontmoeting kunt maken.