Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Column: 'De beste wensen ', maar wat kan ik er zelf aan doen?

Zo aan het begin van ‘t nieuwe jaar zeg je tegen elkaar: ‘de beste wensen’. Soms worden ‘de beste wensen’ concreter gemaakt en wenst men elkaar veel geluk en gezondheid toe. Het begrip gezondheid is voor iedereen helder, maar wat verstaan we onder ‘geluk’? Volgens het boeddhisme betekent geluk: tevreden zijn met wat er NU is.

 

Geluk betekent echter ook: kunnen kiezen, beslissen, samen zijn met anderen, bewust zijn van jezelf en je verbonden voelen met mensen die je lief zijn. We kunnen wachten tot er vanzelf iets gebeurd of actief zoveel mogelijk geluk en gezondheid nastreven, Maar hoe?


Goede voornemens

Bij velen van ons staan leefstijlfactoren als ‘meer sporten, gezonder eten, minder stress en meer tijd voor ontspanning’ op het lijstje van goede voornemens. Mooi…., want actieve en gezonde leefstijl stelt ons in staat op om zelfstandig invloed uit te oefenen op de elementen gezondheid en geluk.

Hieronder vier belangrijke tips om gezondheid en geluk na te kunnen streven

Wees kieskeurig met de voeding die je tot je neemt

Kies in je voeding zoveel mogelijk onbewerkte, pure en volkoren ingrediënten (groente, fruit en vis). Met andere woorden: voeding die direct uit de natuur komt en zo min mogelijk bewerking heeft ondergaan. Deze voeding bevat relatief weinig calorieën, veel vezels (voor een goede darmwerking), maar ook de meeste vitamines en mineralen. Begin je dag met een lekker, gezond en voedzaam ontbijt. Eet vervolgens elke 2 a 3 uur iets. Dit zorgt voor een gelijkmatige bloedsuiker en voorkomt een hongergevoel waardoor de neiging tot snoepen kan ontstaan. Drink voldoende: 1,5 a 2 liter per dag, liefst ongezoete dranken. Met een gezond voedingspatroon zul je je fitter en energieker voelen.

 

Probeer iedere dag naar buiten te gaan

Buiten kunnen we genieten van de natuur en de frisse lucht. Een lekkere wandeling in de middagpauze is aan te bevelen, zeker voor mensen die binnen werken. Even je hoofd leeg lopen en je zult zien dat je daarna weer met meer concentratie aan de slag kunt. Zonlicht op onze huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Dit heb je nodig voor groei, stevige botten en tanden maar ook voor het zenuwstelsel, spieren en hart. Bovendien worden calcium en fosfaat door zonlicht goed uit je voeding opgenomen en zorgt vitamine D voor een betere weerstand.

 

Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten voor jezelf

Ontspanning is een begrip dat iedereen voor zichzelf anders invult. Voor de één is ontspanning het lezen van een boek of het beoefenen van yogaoefeningen en voor de ander het maken van een lekkere wandeling of het bespelen van een muziekinstrument. Het gaat erom dat je op zulke momenten bezig bent met iets waar je zelf voor kiest en plezier uit kunt halen. Als Inspanning (in de vorm van werk) en ontspanning in goed evenwicht met elkaar zijn, voelen we ons prettiger en kan ons lichaam zich goed herstellen. Vergelijk het simpelweg met uw auto: als we nooit op de rem trappen en alleen maar het gaspedaal intrappen, gaat er op den duur iets goed mis. Ons lichaam reageert niet anders. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Hieronder vier belangrijke tips om gezondheid en geluk na te kunnen streven

Kortom, we hebben voldoende aangrijpingspunten die we zelf kunnen beïnvloeden om te zorgen dat we in het nieuwe jaar zoveel mogelijk geluk en gezondheid kunnen nastreven.

Voorkomen middels een gezonde leefstijl is immers beter dan genezen met een medicijn of therapie.

 

Namens alle medewerkers van het LoopCentrum wens ik iedereen een sportief, gezond en gelukkig 2016 toe..!

Kim Peters, manager het LoopCentrum Fysio- en Manueel therapeute