Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Zelfvertrouwen - de drie niveaus

Het hebben van zelfvertrouwen is niet alleen voor jezelf prettig, maar helpt je ook aan je (toekomstige) partner. Het blijft namelijk dat zelfvertrouwen een van de meest genoemde elementen is die zowel mannen als vrouwen aantrekkelijk vinden in een partner. Trouw aan jezelf zijn en doelbewust keuzes maken en hier tevreden mee zijn, is een aspect waar mensen op vallen. Wij willen dikwijls een partner die zelfbewust is en zelfvertrouwen uitstraalt. Volgens Matthew Hussey (relatie-expert) zijn er 3 niveaus van zelfvertrouwen:


Een gevoel van zekerheid, in controle zijn over je mogelijkheden

De buitenkant van je zelfvertrouwen. de manier waarop je praat, loopt je gezichtsuitdrukking, je uitstraling. Dit is hoe andere mensen je zien. Ook al hoef je niet werkelijk volledig zeker van je te zijn je kunt het toch uiten. Gebruik hierdoor je gezichtsuitdrukking vaker en je lichaamstaal. Wees bereid om jezelf te uiten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: kijk niet naar beneden terwijl je loopt, durf je handen te gebruiken om tijdens het praten gebaren te gebruiken om punten te versterken, gebruik eveneens gezichtsuitdrukkingen en wees niet bang om een open uitstraling te hebben. Een toegankelijke lichaamstaal is aantrekkelijker.

Enkel de buitenkant is echter niet voldoende om je zelfvertrouwen te verhogen

 

Daarom gaan we over op het tweede niveau.

 

De levensstijl die je hebt. Je levensstijl is hoe je het leven indeelt. Je kunt zelfvertrouwen verkrijgen uit verschillende elementen uit je leven. Dit kunnen je hobby’s, je huis, vaardigheden, een baan, je lichaam, familie of vrienden zijn. Hoeveel hobby’s heb je? Hoe ervaar je dit? Hoeveel vrienden en familie heb je waar je goed contact mee hebt? Het is belangrijk dat je vertrouwen van meerdere gebieden afleid. Een gepassioneerd leven waar je trots op bent is de sleutel. Indien er een vlak wegvalt of iets mis gaat, heb je altijd nog andere vlakken waar je zelfvertrouwen uit kunt halen en waarvan je kunt genieten.

Zelfs als je de levensstijl en de buitenkant hebt, heb je dan alles

 

Het derde niveau is de kern van je zelfvertrouwen. Je moet leren om van jezelf te houden. Dit klinkt misschien een beetje cliché maar alle aspecten aan jezelf accepteren en waarderen is van groot belang om je zelfvertrouwen op te bouwen en te behouden. Indien je over jezelf kunt zeggen dat je trots op jezelf bent. En eerlijk kunnen zeggen dat je een goede vriend aan jezelf hebt, dan zit je zelfvertrouwen op een goed niveau. Dit staat los van narcisme of arrogantie (dat vanzelfsprekend een afknapper is).

 

Je kunt nu (al) je energie in anderen investeren, aangezien je tevreden met jezelf bent. Je bent nu een gever in plaats van een nemer. En kunt andere mensen aanvullen aangezien je niet van anderen die validatie nodig hebt. Een combinatie van alle drie deze niveaus samen zullen je zelfvertrouwen tot een hoog niveau brengen.