Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Burn-out, relatieproblemen en egoïstische ouders

Karin en Sjoerd zitten allebei thuis met een burn-out. Helaas werkt de manier waarop ze elkaar op de zenuwen werken niet echt mee aan het herstel. Ze zijn boos. Heel boos. Waarom kunnen ze me allebei glashelder uitleggen. Die ander, die heeft het gedaan.

 

 Op het moment dat ik ze een spiegel voor houdt, schrikken ze eerst, maar dan komt het besef. Ze doen het allebei. Vanuit de kwetsingen reageren ze gemeen. Ze zeggen hele nare dingen tegen elkaar. Dat de ander in reactie daarop ook gemene uitspraken doet en ze het dus eigenlijk zelf uitlokken, beseffen ze niet. In de spreekkamer zie ik het besef groeien.


Samen geen kans op herstel

Helaas weet ik ook, dat het besef en de goede voornemens hooguit een paar uur stand zullen houden. Eenmaal thuis zal de emotie weer groeien en de overhand nemen. Ze zijn te kwetsbaar, hun besef van hun eigen aandeel te broos om houdbaar te zijn. Ik hoop dat het goed gaat, maar ben bang dat ze geen kans op herstel hebben zo lang ze samen blijven. Dit zijn de momenten dat je vrienden nodig hebt. Vrienden waar je een paar weken kunt gaan logeren. Zodat je allebei tot rust kunt komen. En de liefde die er zit, die ik voel en ervaar, dat die weer een kans krijgt.

Niet boos op elkaar

Want ze zijn eigenlijk niet boos op elkaar, ze zijn boos op het leven, boos op de realiteit, boos op de pijn en teleurstelling die ze allebei in hun jeugd te slikken hebben gekregen. Een liefdeloze jeugd werkt zo lang door.

 

Het belang van liefdevolle ouders

Ik zou willen dat ik alle egoïstische ouders van nu de ogen kon openen: zie je wat jouw strenge, ongevoelige opvoeding doet voor je kind? Waarom luister je niet eens naar je kind? Waarom knuffel je je kind niet? Het is niet belangrijk of je kind met mes en vork eet, beleefd en rustig is. Het is jouw taak als ouder om je kind de eigenwaarde en vaardigheden mee te geven om een volwaardige, gelukkige volwassene te worden. Iemand die kan functioneren in een baan en in een relatie. Dat is belangrijk.

Afstand en rust

Karin en Sjoerd realiseren zich nu, dat het essentieel is om uit die spiraal van elkaar kwetsen te komen. Hiervoor is afstand en rust nodig. Pas als ze allebei voor zichzelf weer redelijk de persoonlijke balans hebben terug gevonden, kunnen ze het weer samen proberen. Het oude gedragspatroon vervangen en op een nieuwe manier met elkaar leren om gaan. Een manier waarbij je elkaar de steun biedt die de ander nodig heeft. Zodat je het gevoel “samen sterk” krijgt. Dat zal bijdragen aan het herstel van hun beider burn-out.