Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Is je relatie te redden als je gevoelens voor een andere hebt?

Kennismaking ; Juliëtte

Juliëtte is een vrolijke, pittige, veelzijdige vrouw met rood haar, echt heel vrouwelijk. Ze is mooi en kleurig opgemaakt en draagt grote oorbellen. Een heel vrouwelijk type. Ze doet haar best vrolijk te zijn, je ziet dat ze probeert de moed er in te houden. Maar ik zie ook de wallen onder haar ogen en het verdriet dat achter de brede glimlach schuilgaat. Wat is hier aan de hand?

Juliëtte vertelt dat ze is gekomen omdat ze gevoelens voor een andere man heeft. Er is nog niets gebeurd, maar ze is erg geschrokken van haar eigen emoties. Bert zit er bij en kijkt verontwaardigd. Hij komt me over als een aardige man, maar hij zit erg met zichzelf in de knoop. Waarschijnlijk is hij depressief, maar weigert dit serieus in overweging te nemen. Met hem is niets aan de hand. Wel met zijn collega’s op het werk, wat een stelletje zielenpoten. En met zijn buren, die hun rot hond ’s nachts laten blaffen. En met zijn vrouw Juliëtte die zo zeurt.

Kennismaking ; Juliëtte

Bizarre uitspraken

Hij zegt dat hij veel van haar houdt, maar door haar gezeur heeft hij geen zin meer om met haar te vrijen. Ook knuffelt hij haar niet. Ze krijgt allerlei verwijten naar haar hoofd, ik hoor een aantal bizarre uitspraken de revue passeren. Zo werkt ze te weinig over, daardoor zitten ze financieel krap. Maar ze doet ook te weinig in het huishouden. Als ze thuis is gaat ze gelijk koken en heeft geen aandacht voor hem. Ze helpt haar kinderen met hun huiswerk, dat vindt hij lastig als hij televisie wil kijken. Maar ook vindt hij dat ze de kinderen te weinig aandacht geeft, omdat ze drie keer per week gaat sporten.

Verwijten

In enkele zinnen krijgt hij het voor elkaar haar drie of vier verwijten te maken, zonder zijn stem te verheffen en zonder iets aan te geven waar ze iets mee kan. Dat zorgt er voor dat zij in een hoek komt te staan. De door hem genoemde punten kan ze niet aanpakken zonder zichzelf geweld aan te doen. Bovendien zou het hem echt niet gelukkiger maken als ze deze zaken aan ging pakken aan de hand van zijn uitspraken. Dat realiseert ze zich. Toch doen deze uitspraken haar veel pijn. Bert realiseert zich niet dat hij iets aan het kapot maken is dat heel belangrijk voor hem is: haar levensgeluk.

 

Toen ze laatst op een feestje met Robert aan het praten was, zag hij haar lachen. Kwaad benoemt hij dat als flirten, ziet dit als het begin van vreemdgaan. En daarmee het begin van het einde van hun relatie. Misschien heeft hij daar helemaal nog niet zo ongelijk in, denkt Juliëtte, daarom heeft ze de volgende afspraak gemaakt.

RelatieCheck

Ik besloot met hen een relatieonderzoek te doen. Deze ontwikkelde ik in 2007 voor mensen die twijfelen of relatietherapie nog wel zin heeft. In 2012 maakte ik hier een verkorte versie van: De RelatieCheck. Deze is opgenomen als bijlage bij het boek “Is je relatie te redden”, waarin ik beschrijf hoe Juliette en Bert er samen uit komen. En wat je kunt doen als je zelf een vergelijkbare situatie zit.