Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Teleurstelling en succes

Teleurstelling en succes: het begint bij jouw gedachten! Laten we eens een voorbeeld van een cliënte die heel graag een partner wil maar in het verleden vaak haar neus gestoten heeft. Ze denkt nu: Ik moet goed opletten dat ik de goede keuze maak, want ik wil niet weer teleurgesteld worden. Juist omdat ze zo graag een partner wil, gaat ze heel kritisch de profielschets van de partner lezen en zich afvragen of dit de goede partner is.


Belemmerende gedachten

Haar gedachten zijn “ik moet opletten dat ik de goede keuze maak” en “ik wil niet weer teleurgesteld worden” noemen we in de psychologie “belemmerende gedachten”, omdat ze je doel in de weg zitten. Een steunende gedachte zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “Teleurstelling hoort bij het leven dus dat kan ik best hanteren, ik hoef daar niet bang voor te zijn” en: “Ik ga het voorstel positief in, maak er een gezellige ontmoeting van. Dan heb ik in ieder geval een leuke avond en zie wel hoe het verder loopt”. Het zal je niet verbazen dat dit een selffulfilling prophecy wordt.

Bewustwording

Juist omdat de belemmerende en ondermijnende gedachten zo “klein” zijn en onschuldig lijken, hebben ze zo veel macht. Maar je hebt een wapen hiertegen, namelijk bewustwording. Op het moment dat jij je realiseert dat je gedachten belemmerend zijn, heb je de keuze om ze te vervangen door steunende gedachten. Dat lukt niet meteen, maar oefening baart kunst. Soms is het handig om daarbij wat aantekeningen te maken, of pak een schoolschriftje en schrijf daar elke dag een paar regels in. Vervang elke belemmerende gedachte door een steunende gedachte en je zult zien dat het steeds makkelijker gaat. Tot je op een dag de gewoonte hebt ontwikkeld om tegenslagen in het leven te accepteren en toch positief te blijven denken. En dat maakt het leven zo veel gemakkelijker…