Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Daten maak je leuker met deze drie handige tips!

Tijdens de date vind je de ander er mooi uit zien, maar je weet niet goed hoe je dit moet zeggen en wilt dat het goed overkomt.. Je verstijft hierdoor en vindt het lastig om te lachen wanneer de ander je een leuk verhaal vertelt. Bij thuiskomst merk je dat de ontmoeting je veel energie heeft gekost… Dit is niet wat we willen toch?

 

Je hebt een date gepland staan en gaat naar het restaurant waar je samen hebt afgesproken. Je ziet er als een berg tegen op. Je gedachten zijn: “De ander zal me toch niet leuk vinden.. Ik ben niet lang genoeg daar knapt iemand toch op af.”


Hallo, mijn naam is Radboud Visser, vandaag wil ik het met jou hebben over hoe je een succesvolle date creëert.

De hiervoor genoemde casus is gelukkig fictief, echter kunnen een van deze gelijksoortige gedachten je bekend voor komen, waardoor je de date als minder prettig kan ervaren. Een date moet leuk zijn, toch? Het is een vrijetijdsbesteding en dan kun je er maar beter het beste van maken.

 

Hierop volgen drie tips waar je zeker wat aan zult hebben, hierdoor zal het daten meer energie geven en plezieriger worden!

Hallo, mijn naam is Radboud Visser, vandaag wil ik het met jou hebben over hoe je een succesvolle date creëert.

Tip 1: Je wordt met de lach leuker

Kinderen lachen wel 500 keer op een dag en jij als volwassene? Zo’n 10 tot 15 keer. Onderzoek heeft aangetoond dat we met z’n allen steeds minder lachen. Jammer, want het is goed voor je gezondheid om regelmatig te lachen. Waarom is het gezond om te lachen?

 

Mensen die veel lachen hebben een beter immuunsysteem dan mensen die weinig lachen. Door te lachen worden er extra witte bloedcellen aangemaakt. Deze witte bloedcellen ruimen virussen op, zo ben je beter bestand tegen infecties. Daarnaast vermindert het stress. Stress zorgt dat onze bloedvaten nauwer worden. Door te lachen neemt het stresshormoon cortisol af, waardoor de bloedvaten zich weer kunnen verbreden. De kans op een hartaanval zal verminderen omdat dit effect ook op de kransslagader van toepassing is. Door te lachen komen er stoffen in de hersenen vrij zoals het gelukshormoon endorfine, serotonine en dopamine. Zij hebben een kalmerend en pijnstillend effect en zorgen voor een ontspannen houding, een zorgeloos en opgewekt gevoel en ze dragen bij aan een positief effect op het immuunsysteem. Het zorgt voor een verbetering van de conditie en betere ontspanning. Tijdens het lachen zal je hartslag omhooggaan. Hierdoor wordt je bloed sneller rondgepompt. Bovendien train je automatisch je buikspieren door te lachen. Misschien heb je weleens buikpijn gevoeld na het lachen, dat zijn je buikspieren die zich hebben moeten aanspannen. Je longcapaciteit wordt groter door te lachen en je traint je middenrifspieren, waardoor je ademhaling beter wordt. Na deze lach-inspanning kan je lichaam zich makkelijker ontspannen omdat het lichaam automatisch in een herstelmodus komt.

Een ander leuk effect van lachen is, dat als je vaker lacht, je aantrekkelijker wordt! Okay, wellicht lach ik zelf ook te weinig, maar met een glimlach op je gezicht straal je meer. Dit maakt je aantrekkelijker en zal je meer zelfvertrouwen geven. Een glimlach op je gezicht zal je toegankelijker maken voor anderen en dat maakt dat je makkelijker verbinding krijgt met de mensen om je heen. Train daarom je lachspieren.

 

Neem je leven wat minder serieus en lach eens om jezelf of om je eigen ‘fouten’. Lach voluit in gezelschap van anderen. Lachen werkt aanstekelijk, dus je verstrekt elkaar. Hier wordt het echt leuker van! Zorg dus ook voor mensen om je heen waarmee je kunt lachen of waarvan jij vindt dat ze humor hebben en spreek zuurpruimen aan. Daar hebben we niets aan. Een discussie of pittig gesprek gaan we niet uit de weg, maar het merendeel van de tijd maken het gezellig en leuk en lachen we samen. Afgesproken?

 

Nog even een tip: Train het lachen aan het begin van de dag door een glimlach op je gezicht te zetten, ook al is het geen spontane glimlach. Gewoon in de spiegel kijken en lach naar jezelf! Begin ‘gemaakt’. Van mijn part theatraal en hard lachen. Ook al is het nep, soms is dit zo lachwekkend dat je waarschijnlijk echt in de lach schiet.

 

Wanneer je dit vaker doet, zal je gevoel voor humor, die misschien wel naar de achtergrond was verdwenen, meer naar boven komen. Je zal mentaal meer ontspannen en je gezichtsuitdrukking zal een stuk vriendelijker zijn. Dat is de eerste stap naar een nieuwe relatie. Een liefdesrelatie of wat voor relatie dan ook.


Tip 2: Een compliment is een verbale zonneschijn

Een complimentje geven is zo gepiept, gratis en het effect is onbetaalbaar. Dus daar wil ik het nu graag over hebben. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat het krijgen van complimenten leidt tot meer energie. Daar ga ik zo nog wat over zeggen. Maar complimenten maken je dag leuker! Complimenten activeren het beloningscentrum van ons brein. De hoeveelheid dopamine neemt toe en dat geeft een goed gevoel. Complimenten halen het beste naar boven, omdat ze het beste benoemen. Zowel voor de ontvanger als voor de gever. Maar hoe doe je dat, complimenten geven?

 

  1. Blijf oprecht en overdrijf niet. Zeg niet iets positiefs als je het eigenlijk niet meent.
  2. Maak het echt persoonlijk en heel specifiek.

 

Dus zeg liever ‘Jij hebt lekker gekookt’ dan ‘Het eten was lekker’. Maar ook een leuk compliment bij een eerste date doet wonderen. Een simpele ‘wat heb je mooie ogen’ is al fijn om te horen. Iedere vrouw wordt daar toch blij van. Of: ’wat zit je haar leuk’ is toch een goed begin? Maar natuurlijk niet als ze net door windkracht 9 heeft gefietst. Wel even nadenken, heren.

Het geheim is om te weten waar en wanneer je ze moet gebruiken. Verspil je tijd niet om anderen te vertellen wat je allemaal leuk aan ze vindt; leg in plaats daarvan de nadruk op bepaalde speciale eigenschappen van die persoon. Op die manier kun je in kortere tijd een positief effect genereren. Complimenten vergroten het zelfvertrouwen van de ontvanger én verbeteren de indruk die zij van jou hebben! Mensen gaan harder hun best doen en er is ook aangetoond dat mensen die complimenten krijgen, harder gaan werken.

 

Mooi bewijs komt bijvoorbeeld van de Erasmus Universiteit, van Wetenschapper Arjan Non. Hij verdeelde studenten in groepen. Bij de ene groep kreeg iedereen een compliment, bij de andere niemand en bij de derde groep alleen de studenten die het snelst hadden gewerkt. Wat bleek? De twee groepen die complimentjes kregen, werkten bijna 10 procent harder dan de groep waar geen complimenten werden uitgedeeld. Hét bewijs dat complimenten je productiever maken. Het belangrijkste is dat complimenten geven de onderlinge relatie tussen mensen verbetert. En daar word ik dan weer blij van.

 

Ook een mooi voorbeeld is dat een juffrouw van een klas in de lagere school een soort wie is de mol had georganiseerd. Ze wees één kind aan die die dag complimenten moest geven en andere kinderen moesten dat dan ook doen zodat niemand kon raden wie die mol was. Wat een geweldige positieve sfeer zal er daar in de klas zijn geweest. Heerlijk toch?

 


Tip 3: Een goede voorbereiding is het halve werk

Naast het feit dat lachen en een compliment geven je altijd goed doet, is je eigen voorbereiding natuurlijk ook van belang. Wanneer je een lange dag gewerkt hebt en in de avond een date gepland hebt staan, kun je twee dingen denken:

 

  1. Ik vind het goed zo, ik doe wat deodorant onder mijn oksels en ik vertrek.
  2. Of je maakt de keuze om bewust voor je kledingkast te gaan staan en te kiezen voor een outfit die je niet heel de dag naar het werk aan hebt gehad, waarop volgend je nog even je haren goed doet.

 

Wie zichzelf herkent in optie 2, dat is helemaal super! Wie zich enigszins herkent in optie 1, ook geen probleem, maar misschien heb je dan nog wat aan deze tip. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee.

 

Het is belangrijk om al tijdens de voorbereiding je beste beentje voor te zetten. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit wil niet zeggen dat je een nieuwe outfit moet kopen en naar de kapper moet gaan. Een kleine stap, zoals het bewust bekijken van je kledingkast, kan al voldoende zijn om de ander het gevoel te geven dat jij je best hebt gedaan. Dat vinden we allemaal fijn toch? De moeite die je in deze voorbereiding stopt kan al heel erg belangrijk zijn bij de ontmoeting.

 

Een eerste indruk vormen we namelijk allemaal van elkaar, bewust of onbewust. Wanneer jij je er bewust van bent dat we dat doen, kun je er ook op inspelen. We weten natuurlijk allemaal dat een eerste indruk zeker niet altijd de juiste is, maar zorg dat de ander jou kan zien op je best. Dit kan er namelijk onbewust voor zorgen dat de ander jou als positiever ervaart. In een onderzoek van Snyder, Tanke en Berscheid (1977) die nog steeds in studieboeken wordt beschreven, werd dit al aangetoond. In dit onderzoek maakte mannelijke studenten kennis met vrouwelijke studenten. Voor het telefoongesprek werd een willekeurige foto van de vrouwelijke student aan de man getoond.

Sommige vrouwen aantrekkelijker dan anderen. Bij de gesprekken waarbij de mannen de vrouwen aantrekkelijk vonden, beoordeelden de mannen de gesprekken positiever. De vrouwen ervaarden dat ook, terwijl zij niks wisten van de foto die de mannen gezien hadden. Het verschil is veroorzaakt door het gedrag van de mannen. Dit houdt in dat de ervaring van “een date” ook onbewust zou kunnen worden beïnvloed. Zo kan door de eerste indruk onbewust worden bepaald of de date negatief of positief wordt ervaren.

 

Kortom zorg ervoor dat je tijdens een date bewust bent van een eerste indruk en dat jouw voorbereiding daarin een rol speelt. Daarnaast van het feit dat lachen ervoor zorgt dat jij en de tegenkandidaat zich goed voelen, maar ook dat je aantrekkelijker wordt als je lacht. Daarbij is het belangrijk om te weten dat complimenten geven een goed gevoel geeft en het je zelfvertrouwen vergroot. De date wordt op deze wijze voor jezelf en voor de ander een stuk aangenamer! Dat is toch wat je wil?