Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Scheiden of blijven? Wat kies je?

Een relatie kan prachtig zijn, of beschadigend. Geen enkele mens komt zonder schade door het leven, geen enkele relatie is alleen maar rozengeur en maneschijn. Waar rozen zijn, krijg je de doorns erbij. Dat is geen enkele reden om het bijltje erbij neer te leggen. Je hebt altijd meer redenen nodig om te scheiden, dan om te blijven. Jullie hebben samen een verleden, met fijne momenten en met momenten waarop je elkaar pijn hebt gedaan.

 

Jullie rekenden op een toekomst, misschien had je grootse plannen voor jullie of zag je jullie grijs en tevreden samen op een bankje genieten van de oude dag. Maar nu begin je toch te twijfelen, zullen jullie van elkaar gaan scheiden of blijven jullie bij elkaar?


Je wilt een keuze maken

Maar nu is het moment gekomen dat het voelt of de baten en lasten niet meer in evenwicht zijn. Jullie hebben iets opgebouwd, je hebt beiden geïnvesteerd, maar het voelt niet meer goed. Kun je zoiets als liefde, teleurstellingen en verwachtingen op een rijtje zetten en een emotionele boekhouding maken? Je voelt waarschijnlijk een scala aan emoties, zoals boosheid, verdriet, angst, pijn en frustratie. Emoties die je verhinderen een goede keuze te maken. Maar je voelt ook dat het blijven hangen in twijfels enorm veel energie kost. Je wilt een keuze maken, maar welke?

Fundament en toekomstvisie zijn het belangrijkste

Veel zaken waar je wellicht moeite mee hebt, zijn oplosbaar. Daarbij denk ik aan ruzies, gebrek aan begrip en steun, een slechte communicatie, gebrek aan emotiemanagement, problemen met gezinsmanagement (bijvoorbeeld door geen of een slechte verdeling van taken en verantwoordelijkheden), gedragspatronen, machtsproblemen en een slechte seksuele relatie. Vrijwel al deze zaken zijn op te lossen, als het fundament – de liefde – goed zit. En als je elkaar niet te veel geschaad hebt toen je uit kwetsing en emotie met elkaar de strijd aanging. Bovendien moet jullie toekomstvisie op elkaar aansluiten, moeten jullie elkaars dromen niet in de weg zitten.

Fundament en toekomstvisie zijn het belangrijkste

Scheiden of blijven

Maar als de relatie destructief is, als je de ander schade toebrengt of zelf emotioneel beschadigd wordt door je partner, dan is het zaak om afscheid te nemen. Misschien weet je niet zo goed of de relatie destructief is, of dat jullie door alle relatieproblemen destructief voor elkaar zijn geworden. Is het eerste het geval, dan moet je wegwezen. Maar is het tweede het geval, dan is het wellicht terug te draaien, te repareren.