Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Freek moet veranderen

Mireille kwam de eerste keer alleen. Freek vond het nergens voor nodig, zo vertelde ze me, om mee te gaan. Ze klonk triest, als iemand die het opgegeven had. Ze was bij Freek gaan wonen, het was zijn ouderlijk huis waar hij ook met zijn ex-vriendin had gewoond. Maar ze mocht helemaal niets aan haar nieuwe woonplek veranderen. Ze mocht nog geen muur schilderen, de meubels moesten precies zo blijven staan en na een jaar voelde het nog alsof ze op bezoek was. Ze vertelde me dat ze er niet meer tegen kon en besloten had om weer terug naar haar ouders te gaan.

 


Op een goede manier met elkaar omgaan

Een half jaar later zoek ik de dossiers voor de afspraken van de volgende dag bij elkaar en zie opeens haar naam staan. Samen met een man. Toch weer bij elkaar? Dat niet, maar het initiatief voor deze afspraak kwam dit keer van hem. Freek had zich gerealiseerd dat hij eigenlijk meer van haar houdt, dan van zijn huis. Hij wil het huis verkopen en samen een nieuwe start maken. Maar dan wel graag op de goede manier met elkaar om gaan. Zodat ze samen een goede basis hebben voor een gezin. Toen we verder spraken ontdekten we dat beiden in hun relatie dingen hadden gedaan die niet zo handig waren.

Gebrekkige communicatie en verwachtingen

Het belangrijkste waar het op stuk gelopen was, was de gebrekkige communicatie van beiden (vooral Freek) en de verwachtingen van beiden (vooral Mireille). Een voorbeeld: elke avond komt Freek doodmoe thuis van zijn werk. Het bedrijf waar hij werkt verkeert in zwaar weer, dus heeft Freek zorgen en werkt hard, maakt veel uren. Mireille wil graag leuke dingen doen ‘s avonds na het werk, maar daar heeft Freek geen zin in. En dat terwijl hij juist zo’n leuke vriendengroep heeft, waar hij al sinds de basisschool mee om gaat en waar zij zo blij mee is. Maar met die vrienden praat hij ook nauwelijks, zo vertelde Mireille, dat vindt ze ook niet goed. Mijn reactie: “Hij heeft al heel lang een fijne vriendengroep. Blijkbaar vinden zij Freek goed zoals hij is. Dus in de vriendengroep hoeft hij niet te veranderen.

Het gedrag veranderen

Denk na over wat voor jou belangrijk is waarin hij verandert, je kunt namelijk niet alles vragen, je wil ook gewoon dat hij Freek blijft…”. Ze dacht erover na en zei dat ze wil dat Freek na het werk mee gaat naar kennissen van Mireille, hij kent ze nauwelijks en vindt dat moeilijk. Dat kun je niet verwachten als iemand moe thuis komt, voor hem zou het gezonder zijn om dan even lekker te gaan sporten. Gun hem dat ook! Maar op andere momenten kun je het wel van hem vragen! Tegenwoordig werkt hij niet meer in het weekend, het is niet redelijk om van haar te verwachten dat je dan het hele weekend thuis op de bank zit, ga dan samen leuke dingen doen en mensen ontmoeten. Gun haar dat ook!

 

Mijn vraag aan jou: ik ben van plan om samen met ze te gaan werken aan communicatie- en relatievaardigheden. Verwacht jij dat dit genoeg is? Kunnen ze hun gedrag veranderen? Gaan ze het redden?