Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Afwijzen, uitmaken, relatie verbreken: altijd pijnlijk?

Er bestaat geen beste manier om iemand af te wijzen. Niemand staat te popelen om afgewezen en gekwetst te worden of om dit anderen aan te doen. Het kan als erg pijnlijk ervaren worden, maar hoort helaas ook bij relaties.

 

Wanneer je het gevoel hebt dat de vriendschap/relatie niet gaat zoals jij het voor ogen had, kun je dit beter direct uitspreken. Het allerbelangrijkste element bij het afwijzen van iemand is de juiste woordkeuze. Zoals men vaak zegt: ‘woorden kunnen breken, maar ook helen.’ Hiervoor kun je het beste gebruik maken van de zogenoemde ‘sandwich feedback techniek.’ Begin het gesprek door de ander te complimenteren voor zijn goede eigenschappen en wat hem/haar zo uniek maakt. Vertel vervolgens wat jou dwars zit. Wees eerlijk en oprecht door je wensen en behoeften kenbaar te maken aan de ander. Vraag naar zijn/haar mening over de situatie, biedt een luisterend oor om ook zijn/haar kant van het verhaal aan te horen. Toon begrip voor de gevoelens van de ander en waardeer dit. Sluit het gesprek af door hem/haar te bedanken voor zijn/haar tijd, openheid, begrip en de fijne momenten die jullie hadden.


Jouw geluk

Peter, ik ben erg blij dat we vrienden zijn en vind het leuk dat wij veel lol samen hebben. Maar ik ben op zoek ben naar een vaste relatie met iemand die serieus in het leven staat en mij goed kan begrijpen. Ik zie jou niet als een potentiële partner, maar meer als een goede vriend die altijd klaarstaat om een lach op mijn gezicht te toveren.

 

Zie het afwijzen van iemand als een stap in de goede richting, hoe moeilijk het ook lijkt. Het betekent dat je jezelf steeds beter leert kennen, je wensen en behoeften voor een relatie/partner helderder hebt en geen genoegen neemt met “minder”. Let op: ik zeg niet dat je voortaan iedereen moet afwijzen omdat ze niet aan je verlanglijst voldoen. Wat ik hiermee bedoel is dat je objectief en realistisch moet blijven over wat jou op lange termijn gelukkig maakt.

Doordenkertje

ben je op zoek naar een toegewijde partner die grote betekenis voor je heeft? Dan zul je op de relatiesnelweg moeten blijven en geen zijweggetjes moeten inslaan waar je niet meer af komt. Geen beter-dan-niets doodlopende paden moeten nemen en geen omwegen nemen in de trant van: het stelt weliswaar niet veel voor, maar ik heb tenminste wel iemand…

 

-Dr. Phil McGraw-

 

Herken je jezelf hierin? Ben je het eens met wat ik schrijf? Ik hoor graag wat jij er van vindt!