Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Verlangen, romantiek en de ideale partner

Je bent lichamelijk en geestelijk gezonder als je een relatie hebt, logisch dat wij hier naar verlangen. Maar toch worden mensen soms heen en weer geslingerd tussen het verlangen naar liefde en romantiek en hun onafhankelijkheid. En met de vraag of het genoeg is dat je iemand leuk vindt, of dat je wachten moet op de ideale partner.

 


Sterk houden werkt averechts

Eenzaamheid is ongezond. Het draagt bij aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid als je een gelukkige relatie hebt. Dus laten we ophouden met ons sterk te houden en gewoon eerlijk toegeven dat we elkaar nodig hebben. Je sterk houden is niet alleen onnodig, het werkt zelfs averechts. Niet doen dus. Maar waarom werkt het averechts, waarom zou je je niet sterk mogen houden? Als je nou eenmaal de partner van je dromen niet of nog niet gevonden hebt, is het toch ook niet nodig om zielig in een hoekje te gaan zitten? Dat klopt, van zielig in een hoekje zitten wordt niemand vrolijk.

 

Maar er zijn veel mensen die naar de andere kant doorschieten en heel hard roepen hoe gelukkig ze alleen zijn. Daarmee maken ze zichzelf onbereikbaar, want als jij niemand nodig hebt, als jij niet op iemand anders zit te wachten, dan zal ook niemand zich aangetrokken voelen tot jou. Niemand krijgt de behoefte om jou te koesteren, je lief te hebben. En dat is een probleem als je eigenlijk wel heel graag een partner zou willen. Als je verlangt naar romantiek en een liefdevolle relatie. Bovendien wil niemand een partner die zegt: “Ik heb niemand nodig”, dat schept eerder afstand dan dat het aantrekt.

Ideaalbeeld

Daarvoor zal jij je eerst bewust moeten worden van het ideaalbeeld dat je onbewust hebt over de ideale partner. Zo’n beeld hebben we allemaal. Dit beeld kan ontstaan door onbevredigde behoeften uit je kindertijd, of door eigenschappen die je bewondert in familie, ouders, leraren, clubleiders, etc. Elke behoefte of eigenschap vormt een stukje van het ideaalbeeld. Het is jammer dat het ideaalbeeld niet altijd overeenkomt met datgene wat het beste bij je past en dat de eisen die voortkomen uit dat ideaalbeeld vaak niet haalbaar zijn. Welke eisen redelijk zijn en welke niet, heeft niet alleen te maken met het feit of iemand de moeite waard is, maar veel meer met welke eisen er toe gaan leiden dat ze straks samen gelukkig is met de partner van je dromen.

Weet wie je bent

Voor een gelukkig samenzijn zijn leeftijd en lengte van ondergeschikt belang. Een ideaalbeeld blijft vaak onbewust. Pas als je jezelf goed kent, kun je bepalen wie er bij je past. Het eerste aandachtspunt voor iedereen die onvrijwillig alleen is of ongelukkig is in zijn/haar huidige relatie: zorg dat je weet wie jij bent, wat je brengt in een relatie en wat je nodig hebt in een relatie. Niet de ideale partner is interessant, maar de voor jou best mogelijk relatie.