Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Met deze 6 eigenschappen maak jij geen vrienden

Met deze 6 eigenschappen maak jij geen vrienden

Jij hebt ze vast ook in je omgeving: van die mensen die je het liefste wilt vermijden omdat jij je na nog geen minuut al ergert aan het gedrag. Hoe bewust ben jij je van jouw slechte eigenschappen? En wat kun je doen om jezelf te verbeteren? Check deze 6 onaantrekkelijke karaktereigenschappen én lees hoe je deze kunt veranderen!

 

Jij hebt ze vast ook in je omgeving: van die mensen die je het liefste wilt vermijden omdat jij je na nog geen minuut al ergert aan het gedrag. Iedereen heeft zo zijn positieve en negatieve eigenschappen, maar over het algemeen zijn er 6 karaktereigenschappen die bij bijna niemand goed vallen en zelfs afstotend kunnen werken. Hoe bewust ben jij je van jouw slechte eigenschappen? En wat kun je doen om jezelf te verbeteren? Check deze 6 onaantrekkelijke karaktereigenschappen én lees hoe je deze kunt veranderen!

 

Met deze 6 eigenschappen maak jij geen vrienden

Egoïsme

Iemand die zichzelf op de eerste plek zet en alleen maar aan zichzelf denkt noemen we een egoïst. Deze persoon zal bij elke situatie voor zichzelf gaan en alleen deelnemen aan iets als hij er zelf wat aan heeft. Iedereen heeft een vorm van egoïsme in zich, maar in hoeverre is het in balans?

 

Tip: Is dit herkenbaar voor jou en wil jij minder egoïstisch in het leven staan? Heb wat meer oog voor je medemens en focus je op geven en nemen in bepaalde situaties. Hoe meer je investeert, hoe meer jij ook terugkrijgt. Door je zorgzaam en attent op te stellen, zal je zien dat hulp op onverwachte momenten terugkomt naar je.

Egoïsme

Constant klagen

Is het glas bij jou half vol of half leeg? Iedereen heeft wel een keer wat te klagen. In ieders leven zijn er immers goede en slechte periodes. Maar als iemand die continue de focus legt op het negatieve of wat er ‘niet’ is, wordt het er niet bepaald gezelliger op.

 

Tip: Door je te focussen op oplossingen en door oog voor positieve situaties te blijven hebben, maakt de klager het een stuk makkelijker voor zichzelf én voor zijn omgeving. Betrap jij jezelf op veelvoorkomende klaagmomenten? Probeer eens wat vaker naar de lichtpuntjes te kijken en deze te benadrukken. Je zult zien dat je een stuk positiever in het leven komt te staan en je eigen gevoel ook verbetert!

Constant klagen

Zelfingenomen

Sommige mensen willen zichzelf nogal weleens boven iemand anders plaatsen en zullen zelden hun eigen fouten toegeven. Ze geloven dat zij beter zijn dan andere mensen in hun omgeving en dat drijft algauw mensen uit elkaar.

 

Tip: Komt dit bekend voor jou? Bestempel andere waarden of overtuigingen van andere mensen niet te snel als goed of slecht. Iedereen staat anders in het leven en waarom zou dat automatisch betekenen dat wat jij doet goed is en jou beter maakt dan iemand anders?

Zelfingenomen

Altijd cynisch zijn

De lijn tussen grappig of vervelend cynisme is dun. Door je wantrouwen over iemands intenties uit te spreken kan je de lachers op je hand krijgen of iemand slecht over zichzelf laten voelen. Dat laatste kan ontstaan wanneer je je vaak cynisch uitdrukt, waardoor je erg vaak negatief over kan komen en de grappige kant in het niet valt. Dit kan mensen afschrikken.

 

Tip: Een positieve instelling brengt je daarentegen veel verder en zal mensen aantrekken in plaats van wegjagen. Door met een open blik in het leven te staan, zal je veel minder snel in cynisch gedrag terugvallen.

Altijd cynisch zijn

Perfectionistisch

Perfectionisme is een fantasie. De betekenis van perfect is voor iedereen anders. Elk mens steekt anders in elkaar en hecht waarde aan verschillende dingen. Iemand die constant streeft naar perfectionisme is streng voor zichzelf en voor zijn omgeving. Dat dit kan leiden tot de nodige irritaties en ruzies. Altijd willen voldoen aan het perfecte plaatje is vermoeiend. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving die langzaam maar zeker op zijn teentjes zal lopen om in jouw perfecte plaatje te passen.

 

Tip: Laat het los en accepteer dat het mooi is om doelen na te streven, maar nooit alles perfect naar wens zal zijn. En dat dat ook oké is!

Perfectionistisch

Verwaand

Er is een verschil tussen zelfverzekerd en verwaand zijn. Als je verwaand bent, toon je egocentrische en narcistische trekjes, ben je vol van jezelf en grijp je graag elke kans aan om over jezelf te praten. Je zet jezelf in het centrum van iedereens wereld en schept graag op over wat je hebt of wat je hebt meegemaakt. Niet bepaald heel aantrekkelijk.

 

Tip: Hoe goed luister jij eigenlijk naar wat iemand anders te vertellen heeft? Wees je er bewust van in sociale situaties en vraag eerst eens wat iemand anders heeft meegemaakt of hoe het gaat, voordat je je eigen verhaal afsteekt.