Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Moet je altijd eerlijk zijn?

Theo is een zelfstandige, onafhankelijke, grote, stoere man. Hij is lang, kaal, stevig gebouwd en heeft helderblauwe ogen. Het heeft gewerkt als constructeur (HTS), is nu gepensioneerd en besteedt zijn vrije tijd aan gezellig biljarten, tuinieren, dagtochtjes maken, strandwandelingen met zijn hond, een terrasje pikken, een café bezoeken en grote afstanden fietsen. Hij is is weduwnaar, rookt niet en heeft twee zoons, een dochter en vijf kleinkinderen. Theo is recht door zee, goudeerlijk en zal niet gauw ergens om heen draaien. Dat is wellicht ook zijn probleem.

 

Eerlijkheid vindt hij zo belangrijk, dat het in mijn ogen op het botte af is. Veel mensen verwarren eerlijk zijn met alles zeggen wat er in je op kom. Dat vind ik niet altijd handig.

 

Stel je voor dat er iemand aanbelt. Je doet de de deur open en voor je staat een enorme vrouw: breed en onaantrekkelijk. Stel je voor dat je dit zegt. Dan is de kans op een leuk contact nihil. Gelukkig dat je geleerd hebt tactvol en vriendelijk te zijn. Dus lach je haar vriendelijk toe, ze vertelt dat ze je nieuwe buurvrouw is, je nodigt haar uit voor een kopje koffie en voor je het weet zit je in een geanimeerd gesprek. Na het gesprek denk je: “Wat een leuk mens, ik bof maar met zo’n gezellige buurvrouw!”. Het uiterlijk speelt geen rol meer als je iemand beter kent. Maar was je zogenaamd eerlijk geweest (in mijn ogen bot), dan had je in de eerste plaats deze lieve vrouw onnodig gekwetst en in de tweede plaats de kans op een prettig contact verstoord.

Eerlijk zijn en dan verder piekeren

Hetzelfde kan in een duurzame relatie gebeuren. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat de ene partner wil vrijen terwijl de ander daar helemaal niet mee bezig is? Je hebt een drukke dag, zit te piekeren over iets wat je verkeerd gedaan hebt of na te denken over problemen die je de volgende dag wil gaan oplossen. Je partner begint je aan te halen en het eerste wat je denkt is: “He nee, nu niet”. Als je dit hardop zegt, stopt het hier en kun je verder gaan met je gepieker, wellicht zelfs een slapeloze nacht tegemoet zien. Als je het echter niet hardop zegt, is er een kans dat je ervan gaat genieten, je over geeft en er een heerlijke vrijpartij ontstaat. En er is geen slaapmiddel zo goed, als een orgasme!

Eerlijkheid versus integriteit

Dus eerlijkheid is niet altijd het beste. Tenminste niet als je denkt dat eerlijkheid betekent dat je alles maar moet zeggen. Eerlijkheid is wel heel belangrijk, als je het opvat als integriteit. Dat je oprecht bent, je best doet om een goed mens te zijn en de ander niet schaadt. Op wikipedia staat hierover: ‘Integriteit is de persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar.

 

De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties om een ander te manipuleren’. Integere mensen leven naar hun eigen waarden en normen. En dat is een andere vorm van eerlijkheid dan maar zeggen wat je denkt en voelt zonder rekening te houden met de gevoelens van de ander!