Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

De wereld rond op Valentijnsdag

Valentijnsdag, een dag vol romantiek. Een dag van rustig thuiskomen na een drukke dag bij de liefde van je leven. De sleutel in de deur steken en romantische tonen door het huis horen verspreiden. Terwijl je met elke stap je hart harder voelt kloppen, en je de nieuwsgierigheid de baas probeert te blijven. Wat voor iets speciaals zal er dit jaar voor jou gepland zijn? Hoe zal de avond verlopen?

 

Zul je ontspannen met een glaasje wijn of iets anders lekkers. Wellicht zul je je partner aan een mooi gedekte tafel vinden. Of een pad van rozenblaadjes aantreffen die je naar de tuin leiden waar jullie onder de sterren zullen zwieren rustige jazzmuziek?… Voor vele jammer genoeg ook een doodnormale dag als elke andere dag van het jaar.

 

Valentijnsdag wordt over heel de wereld gevierd. Maar vieren we het overal hetzelfde? Staan we op deze speciale dag allemaal onder de maan en de sterren te dansen? Wordt er op deze dag meer champagne/wijn dan menig andere dag gedronken? Worden er miljoenen bossen rozen en bonbons als een teken van liefde gegeven? Voelt bijna iedereen in een relatie zich op deze dag net iets geliefder?

 

Daar zult u nu achter komen. Want wij zullen speciaal voor u de aparte Valentijns-tradities van over heel de wereld toelichten.


Om te beginnen met onze oosterburen de Duitsers

De Duitsers zijn zeer zeker origineel als het neer komt op een Valentijns-cadeau. Naast bloemen, bonbons en kaarten zou het namelijk zomaar kunnen dat je wel een heel apart cadeau ontvangt. Het schijnt zo te zijn dat als je echt speciaal bent je een biggetje aan je deur kunt aantreffen. De big staat voor geluk en lust. Je zult hem hoogstwaarschijnlijk in de vorm van een beeldje, koekje, foto of chocolade.

 

In sommige streken van Duitsland is het daarnaast traditie om als jongeman het balkon/de deur van je geliefde te versieren met kaarten, slingers en bloemen. Bij zonsopgang komt de jongedame er dan achter of zij een valentijn heeft. Hoewel het tegenwoordig vooral een traditie bij scholieren is vinden wij hem zeer romantisch.

Van Duitsland gaan we helemaal naar Japan

In Japan worden de rollen omgedraaid en zijn het de dames die de heren lekker verwennen. Hoe ze dit doen? Met heel veel zoets. Vanaf 1936 is het de traditie om op dat vrouwen mannen verwennen met chocolaatjes op Valentijnsdag. Er zijn verschillende soorten die een man kan ontvangen. Elke soort chocolade heeft namelijk tekens erop die aan de man vertellen belangrijk hij voor de dame is. Je geeft namelijk niet alleen chocolaatjes aan je liefje maar ook aan mannelijke collega’s, vrienden, broers etc. Op deze manier wordt niemand vergeten, maar weet je wel wat je voor iemand betekent.

 

Zo heb je ‘Giri-choco’, ‘Cho-giri-choco’ en ‘Honmei-choco’. De eerste is een chocolaatje dat je bijvoorbeeld aan je baas, broer of vriend geeft. Hiermee geef je aan dat deze persoon zeker niet vergeten bent op deze dag. De tweede: ‘Cho-giri-choco’ is een chocolaatje dat je aan iemand geeft waarvan je bang bent dat die anders niets krijgt. Het wordt in dit geval meer als een verplichting gezien om iemand dit te geven dan een wens om iemand iets te geven. Maar de laatste ‘Honmei-choco’ is de mooiste/speciaalste. Deze variant krijg je als je de ware voor iemand bent. Ben je extra speciaal voor een Japanse dame dan maakt ze haar eigen chocolade, aangezien gekochte chocolade dan niet genoeg is. Vrouwen hoeven echter niet bang te zijn dat ze overgeslagen worden want hun dag is op 14 maart!

Daarna op naar Taiwan

In een land als Taiwan dat bekend is om haar liefde voor bloemen kan Valentijnsdag dan ook niet anders gevierd worden dan met een grote bos bloemen. Het aantal bloemen en de kleur van de bloemen bevatten een boodschap. Zo zouden rode rozen staan voor ware liefde en als je 99 rozen krijgt zou dit betekenen dat de liefde oneindig is. Indien een dame maar liefst 108 rozen krijgt, is haar dag extra speciaal. Dit aantal staat namelijk voor de vraag: “wil je met me trouwen”.

 

Engeland

V1In 1700 had Engeland haar eigen aparte traditie. Alleenstaande vrouwen zouden in deze tijd op de vooravond van Valentijn 5 hartvormige speldjes op hun kussens plaatsen. Eentje in elke hoek en de vijfde in het midden van het kussen. Dit zou ervoor zorgen dat zij in hun slaap dromen over hun toekomstige echtgenoot zouden ontvangen. Een variant hierop was dat er rooswater op de kussen werd gesprenkeld en de vrouwen een gebet tot Valentijn opzeiden. Dit ging als volgt: “Good Valentine be kind to me. In dreams let me my true love see”

 

De volgende op onze lijst is Argentinië

In een land als Argentinië waar romantiek en passie door aders stroomt is slechts 1 dag niet genoeg. In dit land is het de normaalste zaak van de wereld om een hele week vol romantiek te vieren. Deze zoete week valt echter niet in februari maar wordt in het broeierige juli van de 13e tot 20ste gevierd.

 

Hierna volgt Italië

In Italië werd er speciaal voor de tortelduifjes op de dag van de liefde een festival georganiseerd waarbij stelletjes van muziek, poëzie, chocoladekusjes en elkaar kunnen genieten. Van oudsher schijnt er een gezegde te zijn: dat de eerste man die alleenstaande vrouwen die dag zien hun echtgenoot zullen worden en dat zij lang en gelukkig zullen leven.


En Schotland

Net als in Italië vieren de Schotten Valentijnsdag met een festival. Dit festival verloopt daarentegen geheel anders. Om ervoor te zorgen dat je toch nog je liefde vindt is er een gelijk aantal alleenstaande mannen als vrouwen op het festival. Deze mannen en vrouwen moeten vervolgens hun naam op een papiertje schrijven en deze in 2 aparte hoeden stoppen. Vervolgens wordt er om de beurt een lootje getrokken en zijn de Schotten voorzien van een partner. Om het festival van romantiek te voorzien ontvangen de dames een cadeau van hun match en zullen zij een speldje met de naam van hun match op hun hart of mauw spelden. Er volgt hierna onder begeleiding van muziek, gelach en drank een dans. Ben je nu zo verzot geraakt op je partner? Dan wordt er zelfs niet raar opgekeken als je met hem/haar op dit feest trouwt!

 

 

Als laatste mag Frankrijk natuurlijk niet ontbreken

In het land van de liefde vieren zij net als ons Valentijnsdag op een alledaagse manier. Mannen en vrouwen uiten hun liefde met liefdesbrieven, kaartjes, bossen bloemen, bonbons en dinertjes. Maar voorheen was er een traditie die helemaal niet zo romantisch was. Alleenstaande mannen en vrouwen verzamelde zich in huizen tegenover elkaar waar zij naar elkaar riepen. De mannen gingen vervolgens één voor één een huis binnen zochten een vrouw uit. Dit evenement werd de “Loterie d’amour’ genoemd. Tot nu toe nog niets aan de hand, maar indien de man geen aantrekkelijke/leuke vrouw aantrof kon hij haar gewoon achterlaten in haar huis. Dit had als gevolg dat veel vrouwen niet gekozen werden en achterbleven met een wraakgevoel. Deze achtergelaten vrouwen verzamelde zich vervolgens en maakte grote ‘vreugdevuren’ waar zij foto’s van mannen op gooide en leuzen schreeuwden. Dit evenement werd echter zo gevaarlijk dat zij nu verboden zijn.

 

Wij hopen in elk geval dat waar je je ook ter wereld bevindt, je een prachtige dag hebt. Of dit nu met je geliefde, je vrienden, collega’s of familie is. Want Valentijnsdag draait om liefde en dat is iets wat we allemaal wel meer mogen uiten. Dus vier het dit jaar eens anders en verwen iedereen om je heen die voor jou speciaal is met iets kleins; een lach, een kaartje een knuffel of iets meer.