Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Hoe begin je een gesprek

De meeste mensen maken zich vaak druk over goede openingszinnen. Net zoals ze zich achteraf afvragen “wat heb ik verkeerd gezegd?” als een gesprek niet gelopen is zoals het had moeten lopen. Het blijkt echter dat de tekst (wat je letterlijk zegt) vooral bij een eerste contact beduidend minder belangrijk is dan de uitstraling (de lichaamstaal en gezichtsuitdrukking) en de manier waarop iets gezegd wordt (je stemgebruik: de toon, melodie, volume, accent en dergelijke). Maak je dus liever druk om wat je uitstraalt, dan om wat je moet zeggen!


Uitstraling

Maar wat moet je dan uitstralen? Zorg er in elk geval voor, dat je het feit dat je open staat voor contact met anderen uitstraalt. Om de juiste lichaamstaal uit te stralen is het belangrijk dat je je eigen problemen en onzekerheden aan de kant schuift en je geheel op de ander richt.

Uitstraling

Contact

Het eerste contact dat je met iemand hebt, is vaak via oogcontact. Het is niet de bedoeling dat je mensen doordringend aankijkt. Dat wordt vaak als opdringerig of storend ervaren. Zoek de balans! De manier waarop je oogcontact hebt is natuurlijk van doorslaggevend belang. Als iemand vriendelijk naar ons lacht, krijgen we een prettig gevoel. Als iemand ons afkeurend aankijkt, krijgen we een onprettig gevoel. Je kunt dus met je gelaatsexpressie het zelfbeeld van die ander positief beïnvloeden en dat begint bij je gedachten.

 

Wanneer je erg je best doet om goed over te komen, zul je vaak het tegenovergestelde bereiken. Net als met een slapeloze nacht: hoe harder je je best doet om in slaap te komen, des te hardnekkiger je wakker blijft. Je hoeft geen interessante indruk te maken om een prettige gesprekspartner te zijn. Als je maar wel in gaat op wat die ander vertelt. Want dat hoort bij actief luisteren: je gaat vragen stellen, doorvragen en vervolgens je eigen verhaal er tegenover zetten zodat jullie uiteindelijk allebei ongeveer de helft van de tijd aan het woord zijn geweest.

Contact