Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Fred en Anne, liefde in mei.

Iedereen die wel eens verliefd is geweest weet dat dat een positief effect heeft op je humeur. De kleuren zijn een beetje feller, de muziek klinkt mooier en een paar uurtjes wakker liggen om over die ene na te denken maakt je niet eens moe! Maar hoe zit dat nou met langdurige relaties? Het stereotype van de klagende vrouw en de man die niks doet na een lang en uitgezakt huwelijk klinkt natuurlijk niet erg aanlokkelijk, maar dit zijn vaak uitzonderingen. Tegenwoordig stappen die mensen gewoon uit het huwelijksbootje opzoek naar een betere match. Gelukkig slaagt de helft van de huwelijken wel. En deze mensen hebben het goed voor elkaar. In deze blog volgen we twee singles, Fred en Anne, die elkaar voor het eerst ontmoeten. En lees ook verder als je wilt weten wat voor effect het huwelijk op je gezondheid, geld en relaties heeft. Dat en meer leuks lees je hieronder.


Fred en Anne gaan naar het park

Fred wandelt iedere dag met zijn Duitse herder Polleke. Vandaag besluit hij om een andere route te lopen dan normaal. Het is zo een prachtige mei dag, heerlijk weer. Als hij omhoog kijkt ziet hij een vogel voorbij vliegen met een tak in de mond, die haast zo groot is als de vogel zelf. Die gaat een nestje bouwen, mompelt Fred tegen Polleke. Na een uur wandelen, vind Fred een bankje. Hij gaat lekker in de zon zitten in een park waar hij nog nooit eerder is geweest. Rustig kijkt Fred om zich heen. Hij vraagt zichzelf af of het misschien rokjes dag is vandaag. Niet dat dat hem iets uitmaakt.

 

Hij let daar nooit zo op. Fred vindt het allemaal wel prima zo. In de tussentijd is Anne naar buiten gelokt voor een online date. Ze loopt naar de afgesproken plek in het park. Van een grote afstand kan ze zien dat haar date tien jaar ouder is dan zijn foto en zeker ook net zoveel zwaarder. Vluchtig stuurt ze hem een berichtje dat er iets tussen gekomen is. Nu ze toch in het park is, besluit ze even rond te lopen om van de zon te genieten. Ze slentert rond terwijl ze vastgeplakt zit aan haar telefoon. Het internet afstruinend opzoek naar iets waarvan ze zelf niet weet wat het is. Als ze omhoog zou kijken, zou ze de vogels en hun nestjes in de bomen kunnen zien. Maar ze houdt haar hand over haar telefoon om een schaduw te creëren, zodat ze haar toekomstige dates kan zien, als ze niet weer afzegt…

Fred en Anne gaan naar het park

Wat maakt gelukkig?

Deze twee singles lijken zich prima te vermaken alleen. Waarom zouden ze er dan toch goed aan doen om een relatie proberen te vinden? Volgens het centraal bureau van statistiek is het hebben van een romantische relatie een van de beste manier om je geluk niveau te verbeteren. Natuurlijk is het prettig genoeg om geld te hebben om rond te kunnen komen, maar iedereen kent het gezegde: geld maakt niet gelukkig. Ik denk dat hiermee bedoeld wordt, meer geld dan je nodig hebt maakt je niet gelukkiger. Wat maakt dan wel gelukkig? Een goede relatie. “Geld speelt een rol bij de mate waarin mensen geluk zeggen te ervaren. Dit gaat maar op tot op zekere hoogte. Andere kenmerken zoals gezondheid, het hebben van werk, of relaties zijn belangrijker voor het ervaren van geluk.” Dit blijkt uit het onderzoek Sociale samenhang & Welzijn 2015 van CBS.

 

Het hebben van een relatie leidt vaak ook tot nieuwe vriendschappen en contacten, wat ook weer een positief effect heeft op het niveau van geluk.

 

Ook het hebben van een partner speelt een belangrijke rol bij geluksgevoelens. Nederlanders met een partner vinden zichzelf vaker gelukkig dan mensen die geen partner hebben.” Uiteraard kun je als single ook een super fijn leven hebben. Maar aan het einde van de dag is het toch wel erg prettig om naast je geliefde op de bank te kunnen ploffen. Iemand hebben die er altijd voor je is, diegene die je midden in de nacht kunt bellen. Een partner voor het leven.

Wat maakt gelukkig?

Waarom maakt een relatie gelukkig

Op het eerste gezicht is het een makkelijke onderzoeksvraag. Je vraagt een aantal getrouwde en een aantal ongetrouwde mensen hoe gelukkig ze zijn en je vergelijkt de antwoorden. Een heleboel onderzoekers hebben dat dan ook gedaan. Hun conclusie? Getrouwde mensen zijn gelukkiger. En alsof deze gelukkige stelletjes het erin willen wrijven, zijn ze ook nog eens gezonder en leven ze langer.”

 

Voor je partner om beurten koken of samen sporten. Sommige koppels worden samen dik, andere worden samen fit. Het belangrijkste is dat je het samen doet. Mensen zijn sociale wezens en het hebben van een maatje heeft een positief effect op je gezondheid, motivatie, werk en zelfs op andere sociale contacten. Een goede partner is je steun en toeverlaat. Geeft je dat steuntje in de rug wanneer je het nodig hebt. Samen sterk, zullen we dan maar zeggen.

Waarom maakt een relatie gelukkig

Liefde maakt gelukkig

Volgens relatiedeskundige Paulien Timmer, in het dagelijks leven liefdescoach, auteur en spreker, is het geen verrassing dat een huwelijk goed voor ons is. ‘Als je samen bent, eet je gezonder. Je doet meer dingen’, vertelt ze. Een zak chips naar binnen werken bij wijze van avondeten doe je minder snel als je met z’n tweeën bent. Maar het is meer dan dat, benadrukt ze. ‘Uit onderzoek blijkt dat je minder pijn hebt en sneller herstelt van een ziekte als je aan iemand denkt van wie je houdt.’ Al mag het van Timmer ook best je vriendin of je moeder zijn. Dit soort conclusies zie je terug in andere huwelijksgelukonderzoeken, waaronder deze van Quest. Wie een goed huwelijk heeft, staat 1-0 voor op de single. Trouwen beschermt je. Tegen eenzaamheid, bijvoorbeeld. Of tegen in je eentje een hypotheek moeten ophoesten. Aan het eind van het liedje maakt liefde je gelukkig (en gezond).

 

Er is dus een hoop te zeggen voor een huwelijk. De beste fundering voor een relatie is vriendschap, vanuit daar kan iets heel moois langzaam verder groeien. Maar het moet ergens beginnen. De lente is een perfecte tijd voor een nieuwe start. Een nieuw begin. Om dan een lang, gezond en gelukkig leven tegemoet te gaan.

Liefde maakt gelukkig

Onderzoek naar geluk

Helaas, er is slecht nieuws voor singles. Volgens geluk onderzoeker Ruut Veenhoven, vroeger verbonden aan de Universiteit Utrecht, word je wel degelijk gelukkiger door te trouwen. ‘We zijn sociale dieren en kunnen niet zonder relaties’, mailt hij. ‘Mensen die als stel leven blijken gelukkiger dan alleenstaanden. Ze leven ook langer.’

 

Het goede nieuws voor singles is, dat waar twee mensen alleen gekomen zijn, ze met zijn tweetjes weer weg kunnen gaan. Hand in hand. Mensen die getrouwd zijn, kunnen helaas scheiden. Maar mensen die single zijn, die kunnen nog gaan trouwen! Dus ook al heeft onderzoek aangetoond dat mensen met een partner een hoger geluk niveau ervaren, meestal gezonder en gelukkig zijn, en bovendien langer leven. Toch is er geen reden om betreurd te zijn voor de singles. Er is nog genoeg om naar uit te kijken. Die eerste ontmoeting, de eerste date, de eerste keer bij elkaar blijven slapen, de eerste tandenborstel die je bij de ander achter laat en dan uiteindelijk dat wat mensen de beste dag van hun leven noemen. Het heeft ook wel wat, als de beste dag van je leven nog moet komen.

Onderzoek naar geluk

Fred en Anne ontmoeten

En we zijn weer terug in het park. Fred staat op van het bankje. Hij zit te turen naar de vogels en de vlinders om hem heen. Zijn hond Polleke kijkt opeens op, ziet iets in de verte. Plotseling geeft Polleke een flinke ruk aan de riem. De riem glipt door Fred zijn handen heen. Polleke rent zo hard als hij kan naar een eekhoorntje toe. Fred sprint snel achter zijn hond aan, maar kan hem niet bijhouden. Anne is ondertussen nog altijd met al haar concentratie naar haar telefoon aan het kijken. Driftig swiped ze de mannen weg, hopend dat de volgende beter is. Ze struikelt bijna over de wilde Polleke heen, instinctief grijpt ze de riem. Haar telefoon valt op de grond, stuitert en klettert hard waardoor haar scherm barst. Fred komt aangerend. Hij roept direct: ‘dankuwel mevrouw!’ Pakt haar telefoon van de grond en zegt knipogend;

 

‘eerlijk over steken?’ Polleke likt Anne’s handen uitgebreid. Anne kijkt eens goed om zich heen, voor de eerste keer in tijden. Dan kijkt ze Fred aan. Terwijl hij haar telefoon teruggeeft en zij de riem aangeeft, raken hun handen elkaar per ongeluk aan. Anne merkt niet eens dat haar telefoonscherm gebarsten is. Fred en Anne staren elkaar aan. Polleke blaft bemoedigend. ‘Ik ben Fred’ zei Fred. ‘Mijn naam is Anne’ zei Anne. ‘Zin om een ommetje te maken?’

Fred en Anne ontmoeten