Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Fysieke aantrekkingskracht en duurzaam relatiegeluk

Het belang van de fysieke aantrekkingskracht wordt overschat. Je moet de ander leren kennen zoals hij/zij echt is, niet op basis van de eerste indruk. In onderstaande film vertelt drs. drs. Liselotte Visser, psycholoog, waarom je niet te snel moet oordelen en de kennismaking beter rustig aan op kunt bouwen.


Belang fysieke aantrekkingskracht

Een veel terugkerende vraag is, hoe belangrijk fysieke aantrekkingskracht is bij de eerste kennismaking. Wat blijkt? Dat belang wordt schromelijk overschat! Uit divers wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat mensen die langdurige gelukkige relaties hebben, zich even vaak niet, als wel tot elkaar aangetrokken voelden in het begin. Het blijkt zo te zijn, dat als mensen elkaar beter leren kennen, je steeds meer elkaars innerlijk ziet. En hoe leuker je elkaar gaat vinden, hoe aantrekkelijker je elkaar gaat vinden. En dat schijnt helemaal los te staan van hoe je elkaar op het eerste gezicht beoordeelt. Helaas wordt in onze huidige maatschappij, waarin uiterlijkheden, oppervlakkigheid en snelheid van oordelen te veel op de voorgrond zijn gaan treden, de indruk gewekt dat uiterlijk belangrijk is.

Verkeerde partnerkeuze

Maar niet voor niets maken zo veel mensen de verkeerde partnerkeuze. Het aantal scheidingen en het hoge aantal ongewenst alleenstaanden in onze westerse wereld is daar het resultaat van. Dus wil je duurzaam relatiegeluk vinden, dan zul je elkaar een goede kans moeten geven. Zodat je elkaar leert kennen zoals je echt bent en niet alleen maar zoals je op het eerste gezicht over komt, want dat is maar uiterlijk. Om een voorbeeld te noemen: narcisten komen op het eerste gezicht heel goed over. Charmant, ontspannen, zelfverzekerd. Maar een relatie met een narcist is vreselijk! Juist omdat een narcist zich niet druk maakt om hoe een ander zich voelt, is hij of zij niet onzeker bij de eerste kennismaking en maakt daardoor, tegenstrijdig genoeg, een goede indruk.

Emotioneel instabiel

Wat daarbij lastig is, is als mensen – mede door wat ze hebben meegemaakt – emotioneel instabiel zijn. Dat heeft namelijk tot gevolg, dat men gevoelig is voor kritiek. Ook gaat dat vaak samen met een stukje weerstand tegen verandering. De behoefte aan rust en duidelijkheid door alle emoties is heel zinvol als men na een heftige periode weer in balans moet komen. Maar daarna is het belangrijk dat die behoefte aan rust en duidelijkheid niet toekomstig geluk in de weg gaat zitten. Het nadeel van het emotioneel instabiel zijn, is dat men zich snel onnodig gekwetst voelt als iemand wat zegt, ook als een ander het goed bedoelt.

 

Maar daar kan je je tegen wapenen, door je steeds weer te realiseren dat een ander het beste met je voor heeft. En dat je niet bang hoeft te zijn voor verandering, maar erop vertrouwt dat het goed komt. Dus jezelf een peptalk geven, steeds weer! Dat is des te belangrijker, als je onveilige hechting bent. Juist in een startende relatie, kan onzekerheid dan een schadelijke rol spelen. Met name beperkende overtuigingen (bijvoorbeeld dat fysieke aantrekkingskracht belangrijk is, of dat er meteen een klik moet zijn en het anders niet zinvol is om elkaar beter te leren kennen) en negatieve gedachten over zichzelf en de ander, kunnen dan zorgen dat men de verkeerde keuze maakt.


Advies

Het advies is dan, om niet te snel en te kritische te oordelen, maar zaken wat meer op je af te laten komen (niet te veel sturen, niet te snel willen beslissen, maar zaken laten komen zoals ze komen; loslaten). Maar ook als je iemand tegen komt, het contact heel rustig op te bouwen, niet snel te oordelen en te willen beslissen of het wat is. Maar ook niet te hard van stapel lopen als het wel klikt.

 

Dus stap voor stap. Ook als het goed gaat rustig aan doen, jezelf niet te snel open stellen, maar dit stap voor stap doen, zodat u niet terug schrikt als er vervolgens iets is. Want dat zal er altijd zijn, er komt altijd een kleine terugslag, ook als het klikt en je goed bij elkaar past. Dus als het begin dan goed is gegaan, dan niet bij de eerste tegenslag terug trekken. Maar jezelf steeds weer die positieve peptalk geven. Lief zijn voor jezelf. Vervolgens lief zijn voor de ander. Dan heb je een mooie basis voor een liefdevolle relatie!