Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

De magie van de zoen

De magie van de zoen

Als het moment daar is kan een kus ons in mix van verschijningen komen. Emoties, geuren, gevoelens, personen, texturen en momenten, stuk voor stuk zijn het elementen die van belang zijn voor deze ervaring. We geven nerveus onze eerste zoen, vrijen met passie en laten ons van ons vol overgaven wegslepen door een tedere kus. Hoewel het er wel onderdeel van is draait het niet allemaal om seks.

 

Als het moment daar is kan een kus ons in mix van verschijningen komen. Emoties, geuren, gevoelens, personen, texturen en momenten, stuk voor stuk zijn het elementen die van belang zijn voor deze ervaring. We geven nerveus onze eerste zoen, vrijen met passie en laten ons van ons vol overgaven wegslepen door een tedere kus. Hoewel het er wel onderdeel van is draait het niet allemaal om seks. Kijk maar naar beroemdheden die ons kushandjes sturen of voetballers die voor aanvang van een wedstrijd de grond waarop zij moeten winnen snel kussen. Maar hoe komt het dan dat wij zo in de ban genomen worden door de zoen?

 

Onderzoekers hebben aangetoond dat onze lippen zich op zo’n manier ontwikkeld hebben die ten goede komt van eten en ten tweede voor praten. Maar bij zoenen spreken van een andere vorm van ‘honger hebben of snakken’. We snakken naar een kus omdat dit gevoelens van sensatie en seksuele verlangens teweeg brengt, het geeft ons een gevoel van euforie en een gevoel van verbondenheid.

De magie van de zoen

Een slechte kus kan funest zijn voor een mogelijke relatie

‘It takes two to tango’ en ook om echt te zoenen. En door het geven van een zoen slaan niet alleen je eigen gevoelens op hol maar geef je de ander ook een boodschap. Het brengt twee mensen bij elkaar en het vertaalt een emotie (of deze nu voor beide hetzelfde is of verschilt). Het is zelfs zo krachtig dat sommige mensen het als een belangrijk teken zien voor een slagende relatie. Wetenschappers komen dan ook tot de conclusie dat een slechte kus funest kan zijn voor de meest veelbelovende relaties. Dit stamt nog af van onze oer-dwang om een goede partner te kiezen. Het vertelde onze voorouders veel over wat voor een soort partner we voor ons hadden en zelfs of hij/zij een goede vader of moeder zou worden (wat immers hoofdzakelijk was voor het voortbestaan van de mens).

Een slechte kus kan funest zijn voor een mogelijke relatie

Zoenen afkomstig van apen

Haast 50 jaar geleden heeft een Britse zoöloog, Desmond Morris, de stelling gevormd dat zoenen afkomstig is van apen. Moeders zouden het eten van hun jongeren voorkauwen en het vervolgens aan hen voeren – mond-op-mond. En aangezien apen zo nog steeds hun jongeren voeren is de kans groot dat de mens dit ook heeft gedaan. Men gaat ervan uit dat moeders vervolgens als troostend gebaar hun kinderen ten tijde van honger of ongemak een kus op mond is gaan geven.

Zoenen afkomstig van apen

Zoenen we wegens feromonen

Hoe de zoen vervolgens een intiem teken is geworden tussen partners? Er wordt gediscussieerd dat de zoen ongeziene chemische boodschappen (feromonen) overbrengt op de mens en dat dit de evolutie van de kus heeft beïnvloed. Bij dieren en bij planten worden feromonen gebruikt om te communiceren. Zo gebruiken insecten feromonen om hun soort te waarschuwen voor gevaar. Een voedsel pad aan te geven en seksuele aantrekkingskracht aan te geven. Maar de insecten even terzijde. Welke rol spelen feromonen dan precies bij mensen? In 1995 heeft een Zwitserse onderzoeker aangetoond dat feromonen wel degelijke een grote invloed bij mensen speelt.

 

Zo had deze beste man in zijn onderzoek ontdekt dat vrouwen aan de hand van feromonen de partner kiezen. Dit had hij ontdekt door vrouwen aan T-shirts van mannen te laten ruiken en hen vervolgens te vragen welk T-shirt het beste rook. De resultaten waren onthullend. Door het DNA van de mannen en de vrouwen te vergelijken kwam hij erachter dat vrouwen de geur van mannen die een tegenovergestelde MHC (de genen die ons immuun systeem vormen) hadden prefereerden. Dit komt omdat verschillende MHC’s voor een kleinere overlap in het immuum systeem zorgt en er dus toe zal leiden dat de kinderen die deze twee mensen zouden krijgen tegen een groter aantal ziektes/bacteriën opgewassen zijn. Hierdoor kan een zoen voor een vrouw dus een manier zijn om op een eenvoudige manier er achter te komen of een man een goede partner zal zijn.

Zoenen we wegens feromonen

Niets nieuws

Wat deze wetenschappers ons vertellen is voor de gemiddelde mens echter niets nieuws. Wat er echt toe doet is dat als het er op neerkomt om je ogen te sluiten en naar voor te leunen we allemaal weten dat een kus nooit zomaar een kus is, maar zoveel meer.

Niets nieuws

Beoordeling

Zo’n emotionele boekhouding is op zich helemaal zo vreemd nog niet. Het idee ‘voor wat hoort wat’ blijkt goed te werken bij zakenrelaties, collegae en in de kennissenkring. Maar in een liefdesrelatie blijkt het niet te werken. Juist mensen met ‘bagage’ uit hun jeugd of een eerdere relatie blijken naar die boekhouding, dat afwegen en wikken en wegen van beide investeringen en betrokkenheid, te neigen. Dit wordt veroorzaakt door een hechtingstijl die in een onveilige situatie is ontstaan. Bijvoorbeeld een nare jeugd, een vechtscheiding of het overlijden van een geliefde.

 

Hoe meer onzekerheid degene met een onveilige hechting voelt, hoe meer hij of zij blijkt af te wegen of de ander wel echt geïnteresseerd is en voldoende in de relatie investeert. Het lastige daarbij is, dat mensen die onveilig gehecht zijn veel meer betekenis toekennen aan het gedrag van de ander dan eigenlijk terecht is. Ze overschatten hun eigen bijdragen en onderschatten die van de ander. Onveilig gehechte mensen blijken ook minder goed oprecht bezorgd te zijn over de behoeften van anderen en minder goed sociale situaties te kunnen inschatten. Ze begrijpen anderen vaak verkeerd, kunnen anderen niet goed aanvoelen. En hebben dat zelf niet in de gaten!

Beoordeling

Verbondenheid

Hoe meer behoefte iemand heeft aan verbondenheid, hoe meer onzekerheid hij of zij voelt en hoe sterker het mechanisme is bij een onveilige hechting. Je wil eigenlijk heel graag een liefdesrelatie, daardoor ontstaat er een onzekerheid, die leidt ertoe dat je minutieus de woorden en het gedrag van de ander gaat analyseren en dat leidt weer tot meer onzekerheid. Daarbij zijn er twee soorten mechanismen: hyper-activerende strategieën (piekeren, analyseren, en/of claimen van de ander) en deactiverende strategieën (afstand nemen, confrontatie vermijden, zorgen onderdrukken en signalen negeren).

 

Alleen de veilig gehechte personen zoeken aansluiting zonder dat het daarbij spanning oplevert. Ze durven het avontuur aan te gaan, geven de ander vertrouwen en durven het erop te wagen om af te wachten hoe het contact zich verder ontwikkelt. Veilig gehechte mensen kunnen dus een grote mate van onzekerheid aan, ze ervaren geen spanning als de ander toenadering zoekt.

 

Verbondenheid

Beginnende relatie

Als jij een beginnende relatie succes wil laten hebben, is het handig om je te gedragen als een veilig gehecht persoon. Dat betekent: laat het lopen, zoals het loopt. Vertrouw erop dat het zich vanzelf ontwikkelt en dat vanzelf duidelijk wordt of deze relatie slagingskans heeft of niet. Loslaten van je verleden is niet mogelijk. Je er zo min mogelijk door laten belemmeren echter wel!

 

Beginnende relatie

Ontmoeting in alle rust

Als jij straks je nieuwe partner gaat ontmoeten wees dan alert op je snelheid van oordelen. Dit beschrijf ik ook in mijn boek ‘Ja, ik wil’. Mensen hebben het gevoel dat ze geen tijd te verliezen hebben en dat, als iemand niet meteen de ware lijkt, het tijdverspilling is om de ander te leren kennen. Dit fenomeen noemen we love hopping of liefde à la carte. Alsof je een partner op bestelling kan bestellen en dat die dan thuis afgeleverd wordt. Het grootste probleem van dit snelle beslissen is dat je iemand niet goed kan beoordelen. Je gaat iemand beoordelen op uiterlijkheden, op z’n buitenkant en op hoe iemand zich presenteert. Niet op hoe iemand is op de lange duur, hoe iemand is in de interactie en hoe gelukkig jullie relatie kan worden.

Ontmoeting in alle rust

Snelheid van oordelen

Hoe meer haast je hebt, hoe minder kans dat jij de relatie vindt waarnaar je op zoek bent. Neem de tijd! Ik realiseer met heel goed dat dat een lastige opdracht is, want wie lang alleen is moet er eigenlijk steeds meer voor opgeven. Jij hebt je eigen leven opgebouwd en dan krijg je onbewust het idee dat het wel een hele goede relatie moet zijn. Waarom zou je een relatie willen die niet gelijk wat toevoegt aan je leven?

 

Met die gedachte leg je veel druk op jezelf, op je keuze en op de interactie tussen jullie beiden. En met die gedachte in je achterhoofd, neem je niet de tijd de ander echt te leren kennen. Daarom is het heel belangrijk dat je die druk voor jezelf eraf haalt. Het gaat in een relatie juist om de eigenschappen die op lange termijn belangrijk zijn. Je zult even met iemand om moeten gaan om erachter te komen hoe iemand in de omgang is en hoe jullie samen met elkaar omgaan en dat kan niet als je meteen begint met elkaar beoordelen. Ben jij klaar voor een nieuwe start? Kom erachter in deze quiz.

 

Ervaringen in de liefde vormen je, soms positief, maar soms staan ze nieuw liefdesgeluk in de weg. Voor mijn promotieonderzoek naar de slagingskans van de partnerzoekenden heb ik duizenden artikelen hierover gelezen. En sommige daarvan herkende ik in mijn dagelijks werk. Een interessant artikel in dit kader is:

 

Bartz, J.A., Lydon, J.E. (2006). Navigating the interdependence dilemma: Attachment goals and the use of communal norms with potential close others. Journal of Personality and Social Psychology, 91, 1, 77-96.

Snelheid van oordelen